Hur gör jag en direkt överföring av moms?

Här följer ett exempel på hur du kan lägga in moms direkt med hjälp av hjälpkonton.

Det är inte möjligt att direkt bokföra moms i systemet. För att skapa en grund måste du använda hjälpkonton. Först måste du skapa ett hjälpkonto, vilket görs under Bokföring - Inställningar - Konton.

1. Transaktionen registreras:
    1. Konto 2400 - belopp för utbetalning
    2. D (hjälpkonto) med moms kod 1 - bruttobelopp
    3. K (hjälpkonto) med moms kod 0 - nettobelopp

Kom ihåg att använda samma hjälpkonto!

När hjälpkontona nollas ut återstår endast momsbetalningen på konto 2710.
  2. Effekten av detta kommer att vara att bokföringen sker direkt mot Moms-kontot och 2400, med hjälpkontot som nollställs till 0. Rapporteffekten för Moms kommer att vara korrekt.
  3. Exempel:
    Om momsbeloppet är 1000 kr, så bokför det på följande sätt:
    1. K 2400 = 1000,-
    2. D (hjälpkonto) moms kod 1 = 1000*5= 5000,-
    3. K (hjälpkonto) moms kod 0 = 5000-1000 = 4000,-
  4. På så sätt kommer det att visas i bokföringsbilden.

5. Så här ser det färdiga bokförda underlaget ut.