Hur skapar jag kunder och leverantörer?

I denna artikel kommer vi att gå igenom hur du skapar kunder och leverantörer. Samt hur du kan använda enhetsregistret för att göra denna process mer effektiv.

• Skapa kunder och leverantörer genom att gå till CRM och välja "Kunder/Leverantörer" i menyn på vänster sida.
  • Klicka på knappen högst upp till höger som heter "Ny kund/leverantör", då kommer du till ett registreringsformulär.
  • Formuläret består av tre flikar: Generellt, Adresser och Inställningar. Fyll i den relevant information du har.

Generellt

• Här kan du söka i externa register efter företagsnamn eller organisationsnummer, eller så kan du fylla i informationen direkt i formuläret.
  • I fältet för kundnummer kan du i rullgardinsmenyn välja nummerserien. Här kan du även klicka på pennan för att manuellt ange ett kundnummer.
  • Fyll i företagsnamn, organisationsnummer, kontaktinformation, lägg till kontakter och annan relevant information.

Skärmbild 2024-01-29 142835

Genom att aktivera leverantör blir den skapad som en leverantör.

Adresser

• Här fyller du i olika adresser som fakturaadress, leveransadress och postadress.

Skärmbild 2024-01-29 150147

Inställningar

• Här ställer du upp leverantörs- och kundreskontra samt kredit-/debetskonto.
  • Du väljer standardvaluta, betalningstid, försäljningstyp, kreditgräns och annan relevant information.
  • Du kan även aktivera fakturaköp (factoring) eller blockera kunden från fakturering.

Skärmbild 2024-01-29 150035
  • När formuläret är färdigifyllt klickar du på "Spara".

Du kan göra ändringar och lägga till information efter att kunden har skapats.

Sök i enhetsregistret.

• Du kan också söka upp företag genom att klicka på sök i enhetsregistret. Du kan söka efter företagsnamn eller organisationsnummer.
  • Om systemet hittar företaget väljer du "Lägg till", och det kommer att fylla i kundkortet med informationen som finns registrerad i enhetsregistret.

Skärmbild 2024-01-29 162332