Kom igång med planeraren!

Lär dig att hitta runt i planeraren, planera tid för projekt, ändra/ta bort timmar och registrera helgdagar med hjälp av planeraren i Busy.

Observera: Planeringsverktyget är kopplat till angiven kapacitet och arbetstyper i tidbanken. Vi rekommenderar därför att alla aktiverar tidbanken innan de använder planeraren. Du kan läsa mer om hur tidbanken ställs in i vår hjälpartikel om ämnet.

Video: Så här använder du planeraren

Lär dig hitta rätt

Nedanför ser vi en bild av planeraren. Där ser du några viktiga platser att notera.

Skärmbild 2024-03-26 163054
  1. Välj om du vill planera för personer eller direkt på projekt.

2. Klicka här för att öppna visningsinställningarna. Här kan du till exempel välja om du vill se registrerad eller tillgänglig tid, eller om du vill ha daglig eller veckovis gruppering.

3. Här kan du välja vilka personer du vill se i planeraren. Om du har skapat grupper kan du till exempel välja att bara se en specifik grupp.

4. Du navigerar fram och tillbaka i tiden genom att trycka på pilarna längst upp till höger. Du kan också använda styrplattan för att bläddra fram och tillbaka.

5. Klicka på raden för en anställd (eller ett projekt) för att expandera och se vilka projekt personen är registrerad på (eller vilka personer som är registrerade på projektet i projektvyn). Du kan expandera raderna för alla personerna genom att klicka på "Expandera alla rader" längst ner på sidan.

Skärmbild 2024-03-26 163644

Visningsinställningar

I avsnittet nedan kommer vi att gå igenom varje visningsinställning i planeraren och vad de betyder.

Loggad och tillgängliga timmar

Skärmbild 2024-03-26 163805

1. Loggade timmar används främst för tidskontroll. Här får du överblick över minus tid (gul färg) och plus tid (blå färg). Grön färg betyder att det är registrerad tid motsvarande kapacitet

2. Tillgängliga timmar används för att se när de anställda har ledig tid, markerat med grön och gul färg. Röd färg betyder att den anställde inte har tillgänglig kapacitet den dagen.

Gruppera

Skärmbild 2024-03-26 164118
  1. Daglig gruppering visar varje enskild dag och kapacitet för sig, som bild (1) hänvisar till.

2. Veckovis gruppering kombinerar alla dagar i en vecka till ett element och visar procentandelen av hur mycket kapacitet som har använts veckovis (2)

Återstående visningsinställningar

Skärmbild 2024-03-26 164504
  1. Visa kalendertimmar: Om denna inställning är på kommer timmar från kalenderintegrationen att visas i planeraren.

2. Visa taggnamn: Visar namnet på den mest använda arbetsformen i varje ruta. Kan stängas av om man endast vill se timantal/procent.

3. Visa beskrivningsikon: Visar en ikon för beskrivning när det har lagts till en beskrivning på dagar/timmar.

4. Automatisk zoom: Om automatisk zoom är aktiverat kommer Busy automatiskt att öka bredden på planeraren för att visa mer information i öppnade rader.

5. Kombinera projektrader: Grupperar projektrader per dag där det är möjligt.

Så planlägger du tid

I planeraren kan du lägga till tid på två sätt: Antingen genom att klicka på 'ny serie' längst upp till vänster, eller med dra och släpp-funktionen i översikten.

Dra och släpp-funktionen fungerar så att du bläddrar till önskad person och dag. Registrera sedan tiden genom att klicka på en startdag och dra till önskad slutdag. Du kan också markera flera personer genom att dra muspekaren uppåt eller nedåt så långt du vill. När du släpper kommer du att få upp ett fönster för att skapa timmar

Alternativt väljer du önskade personer och dagar i fönstret efter att du har klickat på "Ny serie"

I fönstret för skapande väljer du önskad varaktighet för serien. Som standard kommer "100% av kapacitet" att vara valt, vilket innebär att Busy kommer att fylla i all arbetstid som är inställd under tidsbankens inställningar. Detta kan du åsidosätta genom att själv ange hur många timmar du vill registrera, till exempel en timme varje dag under perioden.

Om du vill ändra användare, period, projekt, arbetsform eller beskrivning kan du också göra det innan du klickar "Spara".

Så här kan du ändra eller ta bort befintliga timmar

Ändra eller ta bort på en enskild dag

För att göra ändringar i posterna för en enskild dag kan du klicka på den specifika dagen. Då kommer du att få upp ett fönster som visas nedan.

• Ändra: Klicka på pennikonen för att göra ändringar i posterna.

• Radera: Klicka på sopkorg-ikonen för att radera posten.

Skärmbild 2024-03-26 165924

Ändringar/radering av flera dagar

Du kan markera flera dagar genom att kryssa i rutan högst upp i högra hörnet på dagarna.

Skärmbild 2024-03-27 091916

När detta är gjort kommer du att få upp ett alternativ längst upp till vänster som heter "Ändra X poster". Om du klickar på detta får du upp ett nytt fönster.

Skärmbild 2024-03-27 093137
  • Ändra: Ta bort eventuella poster som du inte vill ändra genom att avmarkera rutan till vänster. Till höger kan du justera projekt, arbetsform, varaktighet och mer.

• Radera: Längst ner till höger i fönstret ser du tre punkter. Genom att klicka här kan du välja "Radera markerade poster".

Registrera semester med planeraren

Observera: För att registrera semester behövs en arbetsform kopplad till semester. Detta ställs in i tidsbanken. En detaljerad beskrivning av hur du ställer in semester finns i vår hjälpartikel Semesterberäkning och inställning av semester i Busy.

Planeraren är perfekt för att registrera semester med få knapptryckningar och görs på samma sätt som du registrerar tid: Klicka på önskad startdag och dra till önskad slutdag.

Skärmbild 2024-03-27 102538
I fönstret som kommer upp väljer du projektet för intern tid och arbetsformen för semester.

Skärmbild 2024-03-27 102639

När du är klar klickar du på "Spara", och semestern kommer att visas på tidslinjen.

Skärmbild 2024-03-27 102817