Kom igång med tidsbanken i Busy

Tidsbanken i Busy är utformad för att göra automatiska beräkningar av övertid och flexitid, samt bidra till enkel frånvarohantering.

Du hittar tidsbanken genom att klicka på “Tidsbank” i menyn till vänster.

Ställ in tidsbanken i Busy

För att ställa in tidsbanken i Busy klickar du på "Inställningar" - "Tidsbank".

Skärmbild 2024-03-25 152724

Då kommer du till startsidan för att ställa in tidsbanken, och kan klicka på "Kom igång". Om tidsbanken redan är inställd, men du vill göra ändringar, hittar du tidsbankens inställningar genom att klicka på "Visa inställningar för tidsbank".

Skärmbild 2024-03-25 152941

Vidare därifrån kan du klicka på "Gå till guidat inställningsupplägg för tidsbanken" för att komma till det ursprungliga upplägget av tidsbanken.

Skärmbild 2024-03-25 154944

Den faktiska tidsbankens inställning består av fyra steg

Steg 1: Koppla arbetstyper

I det första steget av tidsbankens inställningar ska du koppla arbetsformer till tidsbankstyper. Här måste rätt arbetsformer kopplas till rätt tidsbankstyper. Detta innebär bland annat att tidsbankstypen 'Semester' kopplas till arbetsformen för semester, 'Sjukfrånvaro' till arbetsformen för sjukfrånvaro, och så vidare. När alla kopplingar är gjorda kan du klicka på 'Nästa'. I översikten till vänster finns en förklaring på vad varje tidsbankstyp innebär.

Skärmbild 2024-03-25 155106

Steg 2: Ingående saldon

I nästa steg kommer du till saldon och inställningar för semester. Det första du gör är att specificera hur många semesterdagar som ska läggas till årligen, samt vilket datum dessa ska läggas till i fälten till vänster. Observera att anställda alltid kommer att få överförd återstående semester- och tidsaldon vid årsskiftet.

Skärmbild 2024-03-25 155608

Om du har semester kvar från innan du började använda Busy kan du enkelt lägga in din ingående balans här, med semesterdagarna och eventuell övertidsaldo du tar med dig. Detta utgör grunden för hur Busy ska göra vidare beräkningar.

Steg 3: Arbetsområde och arbetsvecka

Vidare kommer du till arbetsvecka. Här definierar du en standard arbetsvecka för hela företaget, det vill säga vad som är en heltidsanställning på 100 %. I bilden är en standard arbetsvecka satt till 40 timmars kapacitet, med arbetstid från 08:00 till 16:00 varje dag, vilket motsvarar en kapacitet på 8 timmar dagligen.

Skärmbild 2024-03-25 155741

Om det finns någon som har avvikelse från standardinställningen kan du enkelt klicka på "Anpassa" i översikten till höger.

Skärmbild 2024-03-25 160351

Då kan skapa en anpassad arbetsvecka för respektive anställda med den arbetstid de använder sig av. Detta kan även göras inne i tidsbanken för de enskilda användarna, om det till exempel uppstår förändringar i anställningsgraden i efterhand.

Steg 4: Helgdagar och startdatum

I nästa fönster specificerar du inställningar för helgdagar och startdatum för tidsbanken.

Skärmbild 2024-03-25 160452
  1. Här väljer du om du vill använda helgdagar i Busy, och du kan välja vilket lands helgdagar du vill använda dig av.

2. Här specificerar du en startdatum för inställningen av tidsbanken, det vill säga när Busy ska börja förvänta sig att de anställda registrerar tid.

3. Om någon har avvikelser från det som sätts som standard för arbetsområdet kan detta ändras per anställd här. Här kan du ändra startdatum för tidsbanken, till exempel om några anställda börjar senare än tidsbankens start. Du kan även ändra om den anställde ska använda sig av helgdagar eller om de ska ha helgdagsinställningar från ett annat land.

När inställningarna är klara klickar du på "Klar" uppe till höger. Tidsbanken är nu färdig inställd och klar att användas! Vad de olika siffrorna betyder och vad tidsbanken kan användas till kan du läsa om i vår hjälpartikel om hur du använder tidsbanken.