Lär mer om autobokföring i bank

Vi visar dig hur du aktiverar autobokföring i din bank för både in- och utbetalningar. Det innebär att betalningarna automatiskt bokförs när systemet hittar en matchning.

1. För att aktivera Autobokföring går du till Bank > Administration > Avtal. Klicka på avtalet, klicka på knappen "Ändra konto" och sedan på den lilla pennan för att göra ändringar.
  2. Här kan du aktivera autobokföring för avtalet. Kom ihåg att klicka på "Spara avtal" när du har markerat för autobokföring.

Autobokföring av inbetalningar

När vi får en fil från banken sker matchningen. Så här fungerar det:

1. Om en betalning har ett OCR-nummer, kommer systemet att kontrollera alla transaktioner 130 dagar bakåt i tiden och 30 dagar framåt i tiden för att se om det finns en matchning som inte redan är bokförd i kundreskontran. Om en matchning hittas, kommer betalningen att bokföras automatiskt.
  2. Om en betalning har ett fakturanummer, kommer systemet att kontrollera alla transaktioner från 130 dagar tillbaka i tiden och 30 dagar framåt i tiden för att se om det finns en matchning som inte redan är bokförd i kundreskontran. Om en matchning hittas, kommer betalningen att autobokföras.
  3. Om en inbetalning har en textreferens, antar systemet att det finns ett OCR-nummer eller fakturanummer i den. Om en matchning hittas, kommer den bara att matchas, men inte autobokföras. Därmed ligger inbetalningen redo för bokföring i avsnittet Inbetalningar.
  4. Sök efter kunden i CRM genom bankkontonumret och kontrollera om det finns något belopp (eller valuta) i kundreskontran som matchar betalningen. Om en matchning hittas, kommer den endast att matchas, men inte autobokföras. Antalet reskontrolinjer som kontrolleras är begränsat, vilket kan innebära att ingen matchning hittas om det finns många öppna poster för kunden.

I de fall där inbetalningar automatiskt bokförs, sker det endast om systemet kan genomföra autobokföringen. Till exempel måste redovisningsperioden vara öppen, och projekt och avdelning får inte vara obligatoriska.