Lär mer om den nya reskontran (BETA) i CRM.

I denna artikel kan du lära dig mer om den nya kund- och leverantörsreskontran i CRM.

En reskontra är en sammanställning av huvudbokskontot i redovisningen, indelat i flera underkonton. Metoden som används för att dela upp en reskontra i flera underkonton är kombinationen av ett kundnummer och huvudbokskontot. En reskontra ger en systematisk översikt över poster som är relaterade, inklusive öppna och stängda poster. Reskontran är nära kopplad till de automatiska bokföringarna i systemet där fakturor, kreditnotor och betalningar automatiskt registreras för varje enskild kund och leverantör.

Hur öppnar man den nya reskontran?

• För att öppna reskontran (BETA) går du in på en kund/leverantör i CRM och väljer fliken Reskontra (BETA). Därefter väljer du Kundereskontra eller Leverantörsreskontra. En kund i CRM kan agera både som kund och leverantör samtidigt. Du kan sedan välja om du vill se "Öppna poster", "Stängda poster" eller "Alla poster".

Skärmbild 2024-02-05 131459
  • Den nya reskontran (BETA) visar all historik på kunder/leverantörer du går in på (den andra reskontralösningen visar endast historik från de senaste 3 åren).

Kundreskontra

• I kundreskontran är positiva belopp (svart färg) det kunden är skyldig. Negativa belopp (röd färg) är överskjutande belopp, det vill säga det kunden har betalat eller fått kreditnotor för. Totalsumman för vad kunden är skyldig hittar du i fältet "Kundreskontra" ovanför tabellen.

Skärmbild 2024-02-05 131459
Leverantörsreskontra
  • I leverandörsreskontran är beloppet du är skyldig leverantören listat med negativt tecken (röd färg). Totalsumman visas i fältet "Leverandörsreskontra" ovanför tabellen.

Skärmbild 2024-02-05 132253

Sök i reskontra

• För att hitta en faktura eller en annan post i reskontran kan du använda Sökval, där du kan söka efter olika variabler.

Filtrera poster

• Filtrerade poster visar summan av de poster som ingår i sökningen, om du har utfört en sökning.

Koppla poster

• För att koppla samman poster, som en faktura och en kreditnota, markerar du de relevanta posterna i rutan till vänster och trycker på "Create link" i verktygsfältet längst ned. Denna koppling får sedan en kopplings-ID. När du har skapat en koppling som summerar till 0,- kommer den automatiskt att flyttas till fliken "stängda poster".

Skärmbild 2024-02-05 133113

Kopplingar

• Kopplade poster har en rad överst (mörkblå) som visar antalet bilagor i kopplingen samt kopplings-ID inom parentes.
  • Fakturanumret i kopplingsraden avser den äldsta fakturan som ingår i kopplingen. Beloppet i kopplingsraden visar det totala utestående beloppet för den aktuella kopplingen.
  • För att visa eller dölja bilagor som tillhör en koppling kan du klicka på själva kopplingsraden eller välja pilen längst till höger.

Skärmbild 2024-02-05 134548
  • Du kan lösa upp kopplingar genom att markera i rutan längst till vänster i kopplingsraden och välja "Delet link" i verktygsfältet längst ned.
  • Om du vill ta bort en post från en koppling kan du markera den aktuella posten och sedan välja "Remove from link".

Skicka reskontrautdrag via e-post

• För att skicka reskontroutdrag via e-post klickar du på delningsikonen högst upp till höger. Då öppnas ett nytt fönster där du kan fylla i text och eventuellt lägga till e-postadressen manuellt. Mottagaren kommer då att få ett e-postmeddelande med en PDF-bilaga av reskontroutdraget för den reskontra du befinner dig i, exempelvis "kundreskontra, öppna poster".

Skärmbild 2024-02-05 141636

Skicka betalingsdetaljer via SMS

• Du kan skicka faktura- och betalningsdetaljer via SMS genom att markera den post du vill skicka information om och välja delningsikonen högst upp till höger.
    Då öppnas ett nytt fönster där du kan välja kontakt och ser förifylld text.
    Landskoden för mobilnumret måste vara ifylld för att du ska kunna skicka SMS.
    24SO kommer att stå som avsändare av SMS:et.

Skärmbild 2024-02-05 142018

Bokföring direkt från reskontran

• För att bokföra betalningar av inkommande och utgående fakturor medan du är i reskontran, markerar du den aktuella fakturan genom att bocka i rutan och väljer knappen "Posting options" i verktygsfältet längst ned.

Skärmbild 2024-02-05 142415

Visa faktura i journal

• För att visa fakturor i journalen, klicka på menyn längst till höger på raden och välj "Show jurnal entry". Verifikationsjournalen kommer då att öppnas i en ny flik.

Skapa kreditnota

• Du kan skapa en kreditnota direkt från kundreskontran. Markera fakturan du vill skapa en kreditnota för genom att bocka i rutan och välj "Create credit note" i menyn längst till höger på raden. Ett nytt fönster med ordermodulen öppnas, där kreditnotainformationen är förifylld, så att du kan skicka en kreditnota därifrån.
Ändra förfallodatum på faktura
  • Du kan enkelt ändra förfallodatum för fakturor i reskontran genom att klicka på menyn längst till höger på raden och välja "Edit due date".

Skärmbild 2024-02-05 144657

Visa pdf av faktura

• I leverantörsreskontran kan du se en PDF av inkommande fakturor genom att klicka på häftapparatikonen längst till höger på raden för den faktura du vill visa. Om det finns en PDF-bilaga att visa kommer häftapparaten att markeras med en blå prick. Om det inte finns någon PDF-bilaga att visa kommer häftapparaten att vara omärkt.
  • I kundreskontran är det för närvarande inte möjligt att visa PDF-filer för utgående fakturor som genererats av systemet direkt från reskontran.

Stängning av enskilda poster

• För att stänga en post, till exempel en faktura med summan 0,- när du inte har någon annan post att koppla den till, kan du markera kopplingen och välja "Create link" längst ner. Denna post/faktura kommer då automatiskt att flyttas till fliken "Stängda poster".