Lär mer om import med SAF-t formatet

SAF-T Finans (Financial) är ett standardformat för att utbyta redovisningsdata. SAF-T, eller Standard Audit File-Tax, har utvecklats gemensamt av branschorganisationer, systemleverantörer och Skatteverket, enligt rekommendationer från OECD.

Du kan importera följande med en SAF-T import:

• Kontoplan
  • Projekt
  • Avdelningar
  • Egendefinierade dimensioner
  • Verifikstiondarter
  • Kunder
  • Leverantörer
  • Bilagsjournal (transaktioner, inte bilder)
  • Moms-koder

För att komma till import-/exportmodulen kan du börja med att klicka på Administration och sedan välja Import/Export. Alternativt kan du använda förstoringsglaset på huvudsidan och söka efter "import". I sökresultaten kommer du att se alternativet Import/Export, och genom att klicka på det kommer du att komma in i importmodulen.

Skärmbild 2024-08-16 125216

Gå till import-/exportmodulen och välj fliken för jobb. Klicka på plusknappen i det övre högra hörnet för att skapa ett nytt jobb.

Namnge jobbet och klicka sedan på "ok" för att komma till jobbsidan.

Ladda upp fil

Klicka på importerknappen till höger och välj att ladda upp en fil.

Välj SAF-T i menyn och klicka sedan på OK för att fortsätta.

Analysekoder i SAF-T Financial XML finns i AnalysisTypeTable. När du använder importmodulen föreslås standardkoder för olika enheter:

• Verifikationsart (B)
  • Projekt (P)
  • Anställd (E)
  • Avdelning (A)

Om analyskoder från filen inte matchas i detta fönster kommer de att importeras som egendefinierade dimensioner.

Exempel:

<AnalysisTypeTableEntry>
<AnalysisType>P</AnalysisType>
    <AnalysisTypeDescription>Prosjekt</AnalysisTypeDescription>
   <AnalysisID>100</AnalysisID>
   <AnalysisIDDescription>Estvoldv. 6</AnalysisIDDescription>
</AnalysisTypeTableEntry>
<AnalysisTypeTableEntry>
<AnalysisType>A</AnalysisType>
   <AnalysisTypeDescription>Avdeling</AnalysisTypeDescription>
    <AnalysisID>1</AnalysisID>
    <AnalysisIDDescription>Oslo</AnalysisIDDescription>
</AnalysisTypeTableEntry>

Generar IB-bilaga

Inkommande balanser på konton importeras som transaktioner och placeras på ett bilag med ID "IB". Observera att denna funktion är beroende av att filens redovisningsperiod är definierad i <SelectionCriteria> i filens header.

Informationen från XML-filen används och kopplas till motsvarande fält i CRM.

SAF-T Financial

24SevenOffice

Customer/SupplierID

CompanyId

Name

CompanyName

BankAccount

BankAccount

RegistrationNumber

OrganizationNumber

AddressTypes

˪ PostalAddress

PostalAddress

˪ BillingAddress

InvoiceAddress

˪ StreetAddress

VisitAddress

˪ ShipToAddress

DeliveryAddress

OBS. Om landfältet saknas i XML-filen för adressen, används klientens land som standard.

Validera

När uppladdningen är klar, klicka på knappen "Validera". Importmodulen kommer då att granska data i filerna och kontrollera om elementen uppfyller 24SO-standarder och om de redan finns hos klienten.

Element markeras om det finns något fel eller om de redan finns hos klienten:

• Elementet kan inte importeras på grund av ogiltiga värden och / eller att det inte uppfyller 24SO-kraven. Klicka på symbolen för att validera elementet eller matcha det mot ett befintligt.
  • Elementet finns redan på klienten. Importmodulen kommer automatiskt att matcha det med det befintliga elementet på klienten, och användarna måste välja att:

1: Uppdatera (använd data från filen och spara uppdateringen på elementet).
2: Klicka på symbolen för att avvisa varningen.

Vid behov skapar importmodulen automatiskt element för dig:

• Standard reskontror CRM-element: Om filen innehåller transaktioner på en kund/leverantörs huvudbokskonto utan kundID/leverantörsID, skapar importen automatiskt ett standard CRM-element som behöver matchas med ett befintligt CRM-element.
  • Standard avrundning konto-element: Om transaktioner i filen har belopp med mer än 2 decimaler, kan balansen skilja sig från 0 efter att vi har avrundat till 2 decimaler. Om balansen med rådata är 0, skapar importmodulen automatiskt ett kontoelement som kallas "default.rounding" som kan kopplas till önskad konto. Transaktionen läggs till på bilaget vid import för att säkerställa att balansen blir 0.
  • Standard transaktionstyp:Om en fil innehåller transaktioner men saknar transaktionstyper, kommer importen att skapa en standard transaktionstyp som måste kopplas till en befintlig transaktionstyp.

Kontrollera datan

Tryck på "Statistik" för att se till att antalet kunder, bilagor, konton etc. som importeras är korrekta och för att kontrollera saldot per konto.

Balansen visas i 3 kolumner:

1. Kundens kontosaldon innan import (KLIENT)
  2. Balansen på varje konto i importfilen (FIL)
  3. Sammanlagda belopp från kolumn 1 och 2 (vad saldot kommer att vara efter att importjobbet är klart) (KLIENT + FIL)

Kör / importer data

När alla element har validerats korrekt är det dags att genomföra importen för att spara data till klienten.

Klicka på "Utför" och välj mellan följande alternativ:

• Direkt till huvudbok
    Alla element kommer att importeras till klienten och bilag kommer att sparas direkt i huvudboken. Observera: Data sparas direkt till klienten och det går inte att ångra efter att du har klickat på "Utför".
  • Manuell bokföring (kommer snart)
    Alla element utom bilagor importeras till klienten. För att slutföra importen måste du göra följande:
    • Gå till Bokföring -> Bokföring
    • Skapa en ny bunt
    • Använd "Import" -funktionen och välj importjobb. När verifikationsID importeras till bunt, kommer det inte att ta hänsyn till "nästa tillgängliga" verifikationsID i vald verifikationstyp. Vi rekommenderar att du återgenererar verifikationsnumret innan du bokför. Observera: Importjobbet markeras som "Fullfört", men det kommer fortfarande att vara tillgängligt för import till bunt tills användaren tar bort importjobbet.