Lär mer om inställningar i bank

För att komma igång med bankmodulen är det viktigt att gå igenom alla inställningar noggrant för att kunna konfigurera bankmodulen på rätt sätt. Genom att använda inställningarna kan du hantera dina bankavtal och lägga till nya.

Den här artikeln är för närvarande under ombyggnad och uppdatering. Vi arbetar med att förbättra och utöka vår kunskapsbas för att säkerställa att vi ger dig den bästa och mest uppdaterade informationen möjligt.

Navigera till Bank -> Administration för att komma åt inställningar, avtal och avtalsregler i bankmodulen.

Inställningar

1. I inställningarna ställer du in vilka konton för agio, disagio, bankavgifter och öresavrundning. Dessa konton kommer att användas när betalningar som kräver detta bokförs.

2. Det är även möjligt att bekräfta din identitet med BankID under Förhandsgranskning här, om det behövs.
    Detta behöver göras ungefär var tredje månad.

Avtal

1. Här kan du se en översikt över dina befintliga avtal och även göra beställningar av nya avtal.
  2. Om avtalet är godkänt och aktivt visas det med en grön stjärna, om det väntar på godkännande visas det med ett orange timglas.

3. För en befintlig överenskommelse kan du redigera inställningarna genom att klicka på "Ändra konto". Sedan klickar du på pennan till höger om "Kontoinformation" för att göra ändringar i avtalet.

Namn på avtal

Här anger du namnet på avtalet (till exempel Skattetrekkskonto) för att underlätta överblicken om du har flera konton.

Huvudbokskonto

Här väljer du vilket huvudbokskonto alla ut- och inbetalningar ska bokföras mot (till exempel 1920 för driftskonto och 1950 för skattetrekk)

Verifikationstyp

Här väljer du vilken typ av verifikation betalningarna ska bokföras mot (till exempel 5- Bank).

Betalningskod utlandstransaktioner

Här fyller du i koden för betalningstyp till Valutaregistret för belopp över 100 000 kronor.

Överför till bank

Här kan du bestämma när betalningarna ska skickas till banken. Du har alternativen; på förfallodatumet, 1 dag innan, 2 dagar innan, 3 dagar innan eller omedelbart.

Det kan vara klokt att överföra till banken 1 dag innan för att kunna få tillbaka eventuella felmeddelanden innan förfallodatumet.

Leveranstid (UTC)

Här ställer du in den standardtidpunkt när betalningarna överförs till banken om de är signerade innan de ska skickas till banken. På detta sätt kommer betalningarna att visas i förfallolistan fram till den tidpunkten på dagen då de ska överföras.

Leveransförsening

När en betalning som förfaller idag signeras eller skickas till banken omedelbart, finns det en standardfördröjning på 15 minuter. Det innebär att efter att du har signerat betalningen tar det 15 minuter från signeringen tills den överförs till banken och hamnar under behandling.

Maxgräns i SEK för automatisk öresavrundning

Här kan du ange beloppet som systemet kan använda för öreavrundning. Om du sätter 1 kr här kan du bokföra betalningar med upp till 1 kr differens i bankmodulen istället för manuell hantering. Differensen kommer att bokföras mot öreavrundningskontot 7740 enligt systemets standard och posten kommer att stängas i reskontran. Detta måste ställas in per bankkonto i bankmodulen. Standardvärdet är 0 kr.

Autobokföring

Du kan aktivera denna funktion om du vill att betalningar automatiskt bokförs när de är genomförda och att inbetalningar som systemet identifierar en matchning för också bokförs automatiskt när de mottas.

Standard bankkonto för utbetalningar

Markera det konto du vill använda som standard om du har flera konton. Det kontot kommer automatiskt att användas för alla betalningar om du inte ändrar det manuellt innan du signerar.

Bokför bunt

Om flera betalningar är gjorda som en samlad bunt och har samma 'buntnummer' i kolumnen "Bunt", kan dessa betalningar bokföras som en samlingsverifikation om denna funktion är aktiverad. På så sätt skapas en samlad verifikation istället för en verifikation per betalning.

Regler

Här kan du ange regler för vilket konto som ska användas för betalningar relaterade till specifika projekt, avdelningar, valutor eller leverantörer.

Dessa regler kommer att ta företräde över de standardkonton som är inställda på avtalen.

OBS: Regler för leverantörer har högsta prioritet och kommer att åsidosätta eventuella andra regler.