Lär mer om perioddatum

Användning av perioddatum gör det möjligt att rapportera på ett mer detaljerat tidsintervall än med standard månadsperioder som är vanliga. Om du inte behöver använda perioddatum kan du använda systemet som vanligt.

Vi håller för närvarande på med ombyggnad och uppdatering av artikeln du tittar på. Vårt mål är att förbättra och utöka vår kunskapsbas för att säkerställa att vi ger dig den bästa och mest aktuella informationen möjligt.

Nu kan du skapa egna perioder genom att lägga till perioddatum, till exempel 52 perioder under ett räkenskapsår. Dessa perioder fungerar på samma sätt som vanliga perioder, men fokuserar specifikt på datum för varje period.

Ändringar som har gjorts med avseende på perioddatumet:

• Det är möjligt att själv skapa egna periodindex med ett specifikt tidsintervall som baseras på perioddatumet.
  • I bokföring har en ny kolumn lagts till som kallas Perioddatum.
  • Om du endast anger bilagsdatum kommer det automatiskt att matcha perioddatumet.
  • Tidigare transaktioner registrerades på perioddatum 01 i den tidigare perioden som vi är bekanta med.
  • Bilagsjournalen visar nu perioddatumet.
  • Det är möjligt att sätta egna lås på periodindex baserat antingen på perioddatum eller bilagsdatum.
  • Det är möjligt att söka efter bilag baserat på perioddatumet.
  • Det är möjligt att söka i huvudboken baserat på perioddatumet.
  • Balans- och resultaträkningen har anpassats för egendefinierade perioder.
  • Det är möjligt att avstämma och bokföra varje enskild momsperiod.

Bokföringsinställningar

Om du inte planerar att använda perioddatum behöver du inte göra några ändringar här.

För att säkerställa korrekt rapportering av rapporter och momsredovisning är det viktigt att lägga till alla periodindex för att täcka hela räkenskapsåret. Som illustrerat nedan behöver du bara fylla i varje periodindex separat.

Period och bokföring

Grundprincipen är att bokföringsdatum = perioddatum. Om du dock aktivt vill att perioddatum ska vara annorlunda än bokföringsdatumet, måste du lägga till denna dimension i bokföringsvyn genom att klicka på den lilla kugghjulet och lägga till det.

Om du väljer att använda perioddatum kommer dimensionen period inte vara relevant för dig, så du kan helt enkelt ignorera den och eventuellt ta bort den från bokföringsvyn.

Sök Verifikation

Nu har du möjlighet att söka efter perioddatum eller verifikationsdatum, där verifikationsdatumet är standard.

Huvudbok

För att visa egendefinierade perioder måste du välja dem under datatypen. Därefter kan du söka efter det perioddatumintervall du önskar. Där kan du också se från vilken period bokföringarna kommer.

Balans och resultatrapport

Här behöver du ange perioder och redovisningsperioder som visas i bilden nedan.

Momsrapport

Du kan registrera varje anpassad bokföringsperiod genom att välja den i inställningarna enligt nedan.

När du väljer att lägga till kan du välja mellan alla de egendefinierade perioderna som du själv har definierat i bokföringsinställningarna.