Lär mer om planläggning

Detta är en planeringsverktyg för att kunna skapa uppgifter, deluppgifter, milstolpar och vidare kunna delegera dessa till projektdeltagarna.

Uppgifter

När du skapar uppgifter kommer rotoppgiften alltid att vara projektets namn.

Du har möjlighet att lägga till underuppgifter och milstolpar till uppgifterna.

I varje uppgift kan du ange start- och slutdatum, deltagare, arbets typ, status, och uppskattad tid. Du kan själv välja vilka kolumner du vill visa.

Det är också möjligt att importera projektplaner från ett eller flera andra projekt. Detta för att underlätta skapandet av återkommande projekt och för att kunna använda en eller flera projektmallar.

Välj kolumner

Det finns många kolumner i projektplaneraren, och inte alla är nödvändigtvis användbara för alla. Genom att klicka på "Välj kolumner" i verktygsfältet kan du välja vilka kolumner du vill se.

Det är också möjligt att skapa din egen ordning för kolumnerna genom att dra och släppa kolumnrubriken till önskad plats.

Beskrivning av kolumnerna

Kolumn

Förklaring

Namn

Namn på uppgiften.

Arbetstyper

Visar vilken typ av arbete som används när timmar registreras för uppgiften. Som standard tilldelas uppgiften arbets typen som är inställd på projektet. Om du vill ändra arbets typen för en specifik uppgift, dubbelklicka på arbets typens fält. Nedrullningsmenyn visar fördefinierade arbets typer som skapats via allmänna inställningar.

Status

För att se status för uppgiften, dubbelklicka på fältet. Du kan välja mellan olika status: Ej påbörjad, Pågående, Avslutad och Avbruten.

Start- och slutdatum

Visar när uppgiften börjar och slutar. Som standard kommer uppgiften att ha start- och slutdatum enligt projektets inställda datum. Du kan ändra datumen genom att dubbelklicka på fälten.

Projektdeltagare

Visar initialerna för deltagare i projektet som är kopplade till uppgiften. Klicka två gånger på fältet för att lägga till deltagare i uppgiften.

Föregångare

Visar vilken uppgift som är föregångaren till den aktuella uppgiften om det finns ett beroendeförhållande. Dubbelklicka på fältet för att ange vilken uppgift som ska vara föregångaren.

Prioritet

Visar den prioritet som är inställd för uppgiften. Som standard visas den som Normal. Dubbelklicka på fältet för att ändra prioritet. Du kan välja mellan Normal, Låg och Hög.

Uppskattning och total uppskattning

I kolumnen "Estimat" kan du ange de uppskattade timmar du tror kommer att användas för varje enskild uppgift. "Summa Estimat" visar det totala estimatet för alla uppgifter.

Reserverad

Visar antalet timmar som har bokats för uppgiften genom fliken Resurser.

Inrapporterad

Denna kolumn visar de faktiska timmarna som har registrerats på uppgiften genom timeregistreringsmodulen.

Återstående/Övertid

Vid tidregistrering, om projektet tillåter det, kan man även ange hur mycket tid man tror återstår för uppgiften. Denna information visas sedan i projektplaneraren som "Återstående" samt en beräknad "Övertid". Projektplaneraren fungerar också som en övervakning av projektets framsteg. För att data ska visas i dessa kolumner krävs det att resurser har allokerats till uppgiften med tilldelade timmar via fliken Resurser.

Senaste ändringen

Denna kolumn visar datum, tid, person och vilken ändring som har gjorts på uppgiften.