Lär mer om produktkort

I denna artikel kommer vi att titta närmare på de olika inställningarna och möjligheterna som finns på ett produktkort.

Produktkortet är fönstret som öppnas när man klickar sig in på en produkt i produktmodulen. Här visas all information kopplad till produkten, och man har möjlighet att göra ändringar som produktbeskrivning, pris och leverantör.

Generellt

På första sidan har du möjlighet att redigera generella inställningar kopplade till produkter. Här är en kort sammanfattning av de olika fälten på den här sidan:

Skärmbild 2024-01-29 164608

• Namn: Här skriver du namnet på produkten.
  • Kategori: Här kan du välja en kategori för den valda produkten.
  • Beskrivning: Här kan du lägga in en beskrivning av produkten.
  • Produktnummer: Detta är ett unikt nummer kopplat till produkten. Produktnumret genereras när produkten skapas, men det kan också överskridas om så önskas.
  • EAN-nummer: Här kan du skriva in EAN-numret för produkten.
  • EAN-nummer 2: Om du har flera EAN-nummer kan dessa skrivas in här. Många använder också detta fält som ett fritextfält för att inkludera annan viktig information om produkten.
  • Aktiv: Visar om produkten har status aktiv eller inaktiv.
  • Innpris: Här kan inköpspriset för produkten sättas. Detta kan göras manuellt, eller så kan du ställa in inköpspriset lika med priset från leverantören under fliken "Leverantör".
  • Indirekte kostnad: Här kan du skriva in indirekta kostnader kopplade till produkten.
  • Auto price calculation: Alternativ för att stänga av eller på automatisk prisberäkning.
  • Täckningsgrad: Om automatisk priskalkulering är aktiverad, har du här möjlighet att sätta täckningsgrad. Priset på produkten kommer då automatiskt att beräknas utifrån inköpspris och täckningsgrad.
  • Pris: Här kan du sätta produktpriset. För att manuellt ställa in detta måste "Auto price calculation" vara avstängd.
  • Pris inkl. Mva: Visar produktspriset inklusive moms.

Leverantör

Under leverantörsfliken kan du ställa in information om vem som är leverantör av denna vara.

Skärmbild 2024-01-29 170048

• Leverantör: Här kan du välja leverantören av produkten. För att kunna välja leverantören här måste du först skapa ett kundkort för leverantören i CRM-modulen.
  • Lev. produktkod: Här kan du skriva in leverantörens produktkod. Denna kommer också att vara synlig i beställningsmodulen när du gör inköp av varan.
  • Lev. varunummer: Här kan du skriva in leverantörens varunummer.
  • Lev. produktnamn: Om leverantören har ett annat namn på produkten kan detta fyllas i här.
  • Pris: Priset som leverantören tar för produkten.
  • Använd som inpris på produkt: Om denna är markerad kommer inköpspriset för varan att sättas lika med priset från leverantören.
  • Valuta: I vilken valuta inköp görs.

Lager

Under Lager fliken har du all information om hur många enheter av produkten som finns i lager och antalet aktiva beställningar.

Skärmbild 2024-01-30 105618

• Lagerbehållning: Visar det totala antalet av produkten som du har i lager.
  • Reserverad: Visar antalet varor som är reserverade men som ännu inte har dragits från lagret.
  • Tillgängligt: Antalet varor som inte är reserverade och som är tillgängliga.
  • Beställningsförslag: Antalet varor som systemet rekommenderar att du beställer när lagernivån är låg.
  • Minsta antal: Minsta antal av varan som bör finnas i lagret. Om lagernivån går under minsta antalet kommer systemet att rekommendera att du beställer mer i beställningsmodulen.
  • Varulokation: Placering av produkten. Kan användas som referens för att hitta rätt lagerhylla och liknande.
  • Status: Visar antalet av produkten som är beställd av olika typer av beställningar. Genom att klicka på "Visa detaljer" får du en översikt över dessa beställningar och registrerade inköpsorder.

Integrationer

Under Integrationer fliken kan du välja om produkten ska visas i webbutiken eller inte. Om detta är avstängt kommer produkten inte att visas i den integrerade webbutiken.

Prislista

Under Prislista fliken har du möjlighet att specificera produktpriset för prislistorna som är skapade på klienten. Du har också möjlighet att ange ett alternativt produktnamn per prislista. Detta är användbart om du till exempel har skapat en egen prislista för utländska kunder och vill att produktnamnet ska visas på engelska.

Tips: Läs mer om hur du skapar prislistor i "Vanliga frågor".

Bokföring

Under Bokföring fliken har du möjlighet att överskrida bokföringskontot för produkten. Standarden hämtas från kategorin som produkten tillhör. Kom ihåg att ändringar av konton påverkar även bokföringen när produkten används vid fakturering. I denna flik har du också möjlighet att ange standarddimensioner som produkten ska bokföras mot.

Säljhistorik

Under Säljhistorik fliken visar all försäljningsstatistik för produkten. I toppen av fliken har du möjlighet att välja ett datumintervall för den statistik du vill se. Här får du även information om antalet sålda enheter av produkten under den valda perioden samt det totala antalet fakturerade ordrar.

Skärmbild 2024-01-30 113315

I säljhistoriklistan kommer du också att ha möjlighet att klicka på en order. Ordern kommer då att öppnas i en ny flik.