Lär mer om semester

Nedan hittas information gällande semester och semesterinställningar i 24SevenOffice Lön.

Semesterinställningar Klient

För att ställa in semesterinställningar i klienten går du till Administration - Inställningar - Semester.

Semesterskuld: Anger om semesterskulden ska bokföras i de verifikationer som produceras.

Semesterår: Anger när semesteråret ska börja, antingen första januari, första april eller första juli.

Intjänadeår: Anger om man kan ta ut årets intjänade semesterdagar under innevarande år, eller om man först måste tjäna in semestern under ett semesterår innan de kan tas ut.

Semestertillägg: Anger om semestertillägg ska betalas ut i samband med semesteruttaget, uttag, eller i början av nästkommande semesterår.

OBS! Efter att du ställt in semesterinställningarna för klienten behöver du ställa in det för de anställda.

Semesterinställningar anställd

OBS! Ställ in semesterinställningarna i klienten innan du ställer in det för de anställda.

För att ställa in semesterinställningar för de anställda går du först in på den anställde vars inställningar du vill ändra via fliken anställda. Klicka sedan på fliken “Anställningsuppgifter” för att komma åt inställningarna.

Här anger du om den anställde har semesterrätt eller semesterersättning genom att välja från listan.

Semesterrätt: Ger den anställde rätt till x antal semesterdagar per år. Ange antalet dagar i rutan till höger.

Semesterersättning: Betalar ut ett belopp beräknat i procent utifrån den semestergrundande lönen. Procentsatsen bestäms av aktuellt anställningsavtal, oftast 12 procent.

Semesterersättning, sparad: Som semesterersättning men betalar inte ut ersättningan vid varje lönekörning utan sparar den istället. Summan sparas i semesterskuld rutan under fliken semester. För att ta ut saldot använder man sig av händelsen Semesteruttag, semesterers.

Ingen: Om ingen semesterrätt ska läggas till ,eller ersättning ska hanteras automatiskt väljer du ingen. Om semesterersättningen ingår i den anställdes timlön väljer du “Ingen”.

Semestertillägg skapas automatiskt om man har angivit det i administration - inställningar - semesterinställningar. Där anger du om tillägget ska betalas ut i samband med semesteruttag eller vid första lönekörningen på det nya semesteråret.

Ingående balans

För att lägga in balans under ett pågående semesterår går du in på den anställde via fliken anställda, sedan går du till fliken "Semester". Under rubriken “Innevarade semester” lägger du in den ingående balansen. För att lägga in den semester den anställde har kvar från föregående år lägger du in den under rubriken "Intjänad föreg. år", summan ses i rutan kvarvarande. Systemet kommer automatiskt sköta detta sen när ett nytt semesterår börjar.

För att lägga in sparade semesterdagar från tidigare semesterår går du till rubriken “Sparad semester”. Kolumnen till vänster visar de tidigare semesteråren. Hitta det semesterår du söker i listan och gå till kolumnen “Sparad”, här fyller du i antalet sparade semesterdagar. Klicka sedan på “Spara”.

OBS! Ingående balans utgår från att du har inställningen "Intjänandeår före uttagsår"

Semesterersättning

Semesterersättning kan antingen betalas ut vid varje lönekörning eller betalas ut årsvis vid semesteruttag. Väljer man “Semesterersättning” kommer ersättningen att betalas ut vid varje lönekörning. Ersättningen läggs automatiskt till 12% och ska det vara annan procentsats lägger man bara in det i rutan.

För att betala ut semesterersättningen vid tagen semester väljer man “Semesterersättning, sparad”, semestern ackumuleras då som en semesterskuld. Något som kan ses på kundkortet under fliken “semester”. Uttag av semesterersättning, sparad görs med händelsen “Semesteruttag, semesterres”. Om semesterersättningen ska tas ut årsvis sätter man antal 1 och lägger in totalsumman som å-pris.