Lär dig mer om strukturella varor

En strukturvara är en produkt som består av många underprodukter eller komponenter. Det kan till exempel vara om man vill sälja en paket med olika produkter samlade.

För att göra en produkt till en strukturvara måste man:

1. Klicka i "Strukturvara" uppe i det högra hörnet på produktkortet.

Skärmbild 2024-02-09 154702
  2. Nu får du tillgång till sidan "Strukturvara" i menyn till vänster.
  3. Här lägger du till produkter som du vill ska tillhöra strukturvaran. Detta görs genom att söka och välja underprodukter i fältet under "Lägg till komponenter".

Skärmbild 2024-02-09 155444
  4. Använd Sammanlagt pris om du vill att priset ska vara summan av inköpspriserna för alla komponenter.

Skärmbild 2024-02-09 161135
  5. Använd Fixed price om du vill att priset ska vara hårdkodat.

Skärmbild 2024-02-09 161753

Du kan se om produkten är en strukturvara genom att strukturvaran får en symbol bredvid produktnamnet i översikten.

Skärmbild 2024-02-09 162033

Uppdaterar du priset på det ursprungliga produkten, kommer inte priset i strukturvaran att uppdateras.

Hur påverkar strukturella varor lagernivåerna

Hur strukturprodukter fungerar med lagerantal beror på hur strukturprodukten sattes upp:

När du använder "Sammanlagt pris" används inte antalet i beställningen för huvudprodukten, så endast underdelarna räknas ner.

Med "Fixed price" inkluderas inte underdelarna i ordern, så bara huvudprodukten räknas ner i lagerantalet.

Med "Fixed price" och "Inkludera underprodukter på faktura" räknas både huvudprodukten och underdelarna ner i lagerantalet.

Hur får man underprodukterna att räknas i lagerhållningen samtidigt som de inte visas på fakturan?
Om du använder "Fixed price inkl. underprodukter" och anger själv den totala inköpspriset för huvudprodukten, inte markerar för lagerhantering för huvudprodukten men markerar för lagerhantering för underprodukterna, kommer du att se alla underprodukter när du fakturerar huvudprodukten (men de kommer att vara gråmarkerade). Du som fakturerar kommer att se allt, men inte slutkunden när fakturan skickas. Du kommer att få se täckningsgraden och alla underprodukterna kommer att räknas ned från huvudlagret, förutom huvudstrukturvaran.