Lär mer om lönsamhetsrapporten i Busy

I den här hjälpartikel kommer du att lära dig hur du skapar rätt underlag för att få korrekta siffror i lönsamhetsrapporten.

Varför använda lönsamhetsrapporten?

Rapporten om lönsamhet ger dig insikt i följande aspekter:

1. Planerad omsättningen för alla projekt som helhet.

2. Aktuell status jämfört med budget för fakturerbar omsättning i realtid.

3. Kostnader, bidrag till täckningsgrad och täckningsgrad för anställda.

Samtliga punkter går att filtrera och summera baserat på hela företaget, en specifik avdelning eller enskilda anställda. Dessutom kan du se data inom valfri tidsperiod.

För att kunna använda lönsamhetsrapporten måste budgetar först skapas. Dessa kallas "Användarbudgetar" och skapas från användarsidan.

Skapande av användarbudgetar

För att komma åt användarbudgetarna går du till "Folk" -> "Budgetar".

För att beräkna den budgeterade omsättningen för den anställda har du två parametrar som hjälper dig att uppskatta rätt omsättning per anställd. Dessa är "Timtaxa", "Faktureringsgrad" och "Semesterdagar".

Timtaxa: För att fylla i, använd den förväntade genomsnittliga timpriset för den anställda över alla projekt. Vi rekommenderar att titta på förra årets genomsnittliga timpris för att bestämma årets värde. Ofta är det bra att justera värdet något för att bättre matcha årets timpriser.

Faktureringsgrad: Faktureringsgraden fylls i med den förväntade andelen fakturerbar tid för personen. Detta beror oftast på personens befattning och om det förväntas att personen främst arbetar med fakturerbara projekt. Vanligtvis ligger denna andel runt 90%.

Semesterdager: För att få en mer exakt omsättning under semestermånaderna kan du utöka raderna och ange antalet förväntade semesterdagar. Detta kommer att minska omsättningen genom att minska antalet dagar som förväntas att den anställde ska arbeta. Vissa väljer också att inte ange semesterdagar, utan istället justera ned den förväntade faktureringsgraden under semesterperioder.

Kostnad per månad: Den månatliga kostnaden för att ha en anställd innefattar vanligtvis månadslönen multiplicerad med en procentandel på cirka 130% för övriga kostnader.

Här ovan ser du ett vanligt budgetscenario för en anställd med fast lön som tar semester i juli och december och främst arbetar på fakturerbara projekt.

Tips: Planerar du att anställa fler personer i år? Bjud in dem till en fiktiv e-post till Busy och ställ in budgeten från förväntad startdatum, så kan du också budgetera för framtida anställda. När personen sedan blir anställd kan du enkelt ändra e-postadressen i inbjudan, så att de får tillgång till en redan färdigställd användare.

Utforska lönsamhetsrapporten

I lönsamhetsrapporten kan du se en lista över alla anställda för vilka du har skapat budget. Genom att hovra över kolumnrubrikerna får du en förklaring av vad de betyder. Du kan också använda datumfiltret längst upp till höger för att välja en specifik tidsperiod. Genom att välja "Användare" kan du även välja en enskild grupp eller bara de personer du vill se i listan. Om du använder summalinjen längst ner kommer du att se alla värden för alla personer i listan.

Vanliga frågor

Vilka har tillgång till rapporten?

Endast administratören har åtkomst till de tre kolumnerna relaterade till kostnader. Administratören har även tillgång till alla anställda i listan, medan gruppchefer kan se anställda i de grupper de leder. Anställda kan endast se sin egen omsättning och budgeterade omsättning. Det är viktigt att notera att anställda och gruppchefer inte har tillgång till kostnadskolumnerna.

OBS: Med vår nya rollbaserade behörighetsstyrning kan du själv bestämma vem som ska kunna se vilka användare i lönsamhetsrapporten och om de ska ha tillgång till kostnadsinformationen. Lär mer om roller i vår hjälpartikel om teamet.