Lär mer om tidsbanken i Busy

Tidsbanken erbjuder många möjligheter. Här lär du dig vad de olika siffrorna betyder och hur du navigerar.

För att komma åt timebanken går du till "Timebank" i vänstermenyn. Administratörer kan se timebanken för alla i företaget, antingen samlad eller individuellt. Gruppchefer kan se sina grupper, och om du är en vanlig anställd får du en översikt över din egen tidsbank.

Valet av datum och gruppering

I bilden nedan ser du tidsbanken för en individ. Markerat i rött är inställningarna för hur informationen ska visas.

Gruppering refererar till flikarna som anger om du använder visningen "Veckovis", "Månatlig" eller "Daglig". Om du väljer veckovis kommer övertid, mertid och minustid att summeras per vecka, medan om du väljer månatlig kommer de att summeras per månad.

Under datum bestämmer vilken period vi ska se data för. Observera att för att få korrekt tidsaldo måste slutdatumet vara inställt på dagens datum eller senare.

Vad innebär siffrorna?

Busy jämför den förväntade arbetstiden för den anställda med den registrerade arbetstiden under samma vecka. På så sätt kan man avgöra om det har arbetats mer eller mindre än förväntad arbetstid.

Saldo, även känt som flexisaldo, är en central siffra i tidsbanken. Den visar hur mycket mer eller mindre du har arbetat än förväntat under en viss period. Denna siffra avgör hur många timmar du har tillgängliga för avspasering eller utbetalning av övertidstimmar. I grafen högst upp på sidan kan du se en linje som visar utvecklingen av din timmsaldo.

Semestersaldo är en annan viktig siffra som visar hur mycket tillgänglig semester du har. Vanligtvis börjar du med 25 dagars semester. När du registrerar tid i tidslinjen minskar antalet semesterdagar. Du kan läsa mer om hur du registrerar och ställer in semester i vårt hjälpcenter. Utvecklingen av semestern kan ses i vår graf för semestersaldo. Observera att en gång om året läggs ett visst antal semesterdagar till, vanligtvis baserat på din anställningsprocent.

Ytterligare information som visas i timebanken inkluderar

1. Övertid: Det är den tid du har arbetat över din vanliga arbetstid under en viss period. I praktiken är det de timmar som företaget "skulder" den anställda.

2. Negativ tid: Detta är den tid du har registrerat när du har överskridit din tillgängliga kapacitet under en period. Det är också viktigt att hålla koll på detta om du misstänker att anställda har glömt att rapportera in sina arbetstimmar under en viss period.

3. Komptid: Tid som registreras under avspasering i tidsbanken. Denna tid kommer att minska din totala tidsbank.

4. Utbetalningar: När du skapar en utbetalning görs justeringar av din timesaldo. Dessa justeringar görs vanligtvis samtidigt som övertid betalas ut i lönesystemet..

5. Sjukfrånvaro: Tid som registrerats på arbetsarten för sjukfrånvaro.

6. Övertid: Tid som registreras under lönearten "Övertid" när du använder "Lägg till lönetillägg".

7. Övertidstillägg: Övertid multiplicerad med satsen för övertidstillägg.

Sammanfattning av tidsbanken för företaget

Som administratör har du möjlighet att se tidsbanken för hela företaget. Genom att klicka på "Tabell" kommer du att få en översiktlig tabell med all data från tidsbanken.

Här kan du se alla medarbetares tidsaldo, inklusive övertid, underskott och semester saldo.

Tillägsregler

Om du vill att övertid ska registreras för anställda, antingen veckovis eller månadsvis, kan du skapa en extra regel.

Om du vill registrera veckoövertid för timmar som de anställda arbetar över en viss gräns, kan du skapa en speciell regel för detta ändamål. I regeln specificerar du vilket tillägg som ska genereras, när regeln ska aktiveras och vilka den ska gälla för.

Det är även möjligt att skapa andra tillägg, såsom ersättning för resor eller helgtillägg.

Löneutbetalningar

Om en eller flera anställda har övertidstimmar kan man välja att betala ut dessa istället för att de ska avspasera. En utbetalning kommer att minska den anställdes tidsaldo. För att komma till utbetalningar klickar du på "Utbetalningar" i den övre menyn. Därefter väljer du datumet för utbetalningen och klickar på "Nästa".

Därefter kommer du att få en översikt över den aktuella saldot för alla i företaget. Om du anger en summa för utbetalning kan du se hur saldot kommer att se ut efter utbetalningen. Genom att klicka på "Utbetalt" registreras utbetalningen. Om du scrollar ned på nästa sida kommer du att få en sammanfattning av utbetalningshistoriken.

Helgdagar

På den sista fliken i tidsbanken kan du se en sammanfattning av vilka helgdagar arbetsplatsen använder sig av. Genom att klicka på "Skapa helgdag" högst upp till höger ges du möjligheten att lägga till en ny helgdag för företaget.