Så bokar du valutavinst (Agio)

Här går vi igenom hur du bokar valutavinster (Agio)

Exempel:
Om du har skickat in bank kvitton i mottaget, fortsätter du sedan till bokföringen. Om du inte har skickat in några bank kvitton, går vi direkt till Bokföring - Bokföring.

1. Skapa en ny grupp - Spara den i det nya fönstret som öppnas.
  2. Börja med att notera dokument-ID om du har skickat in kvitton från mottaget. Om inte, gå direkt till kolumnen "Bilagsart" och fyll i 5.
  3. Fyll i leverantören och eventuell annan nödvändig information. Placera 2400 i Debet-kolumnen (om det rör sig om en utbetalning). Hoppa över Kredit och Belopp-kolumnerna.
  4. I kolumnen "Länkar" klickar du neråtpilen för att se alla öppna poster för den leverantören. Markera den relevanta fakturan och klicka sedan på Enter.
  5. Tryck på CTRL + Enter på tangentbordet. Fyll i 1920 i Kredit (eller det konto du använder). Ange det faktiska beloppet som drogs från banken.
  6. Tryck på CTRL + Enter igen.
    När du har fått restbeloppet hoppar systemet automatiskt in i Kredit-kolumnen med det återstående beloppet. Här fyller du i Agio (konto 8060) eftersom det handlar om valutavinst.

Exempel på bokföring

Exempel på hur man bokför valutavinst vid betalning av en faktura.

1. Faktura på 500 euro (D2400) + länk till fakturan.
  2. Uttag från banken på 4970 NOK (Konto 1920)
  3. Valutavinst på 13,31 NOK (konto 8060)