Hvordan løse differanse i saldobalansen?

I denne hjelpeartikkelen kan du finne tips til hvordan du søker etter differanse i saldobalansen.

1. I regnskapsmodulen: gå til søk bilag og søk på beløpet i søkefilteret på høyre side.
    Om du ikke finner bilag på dette beløpet, les videre.
  2. Hent opp hovedbok til rådata.
  3. Åpne dokumentet du eksporterte i Excel eller lignende program.
  4. Legg filter på overskriftslinjen. Sorter kolonnen bokføringsdato fra nyest til eldst. Da ser du raskt om det er bokført bilag etter at tilleggsposter/årsoppgjørsposter ble bokført. Isåfall må du reversere disse bilagene og bokføre dem 01.01. året etter. Alternativet er å endre på årsoppgjøret, noe som sjelden er aktuelt.
  5. Saldobalansediff midt i året kan skyldes at det mangler linjer i periodiseringsbilag. Dvs at bilaget ikke går i null pr dato. Dette kan også være årsaken ved saldobalansediff 31.12. eller midt i året.
  6. Alternativ 3 for å finne årsaken er å kartlegge hvilken periode og eventuelt dato differansen oppsto. Det gjør du ved å hente opp saldobalansen for å finne ut hvilket år differansen oppsto, deretter hvilken måned og så hvilken dato. Gå til "Søk bilag" og eventuelt "hovedbok rådata" for å finne bilaget/bilagene som ikke går i null.