Hur lägger jag till en tillgång i Anläggningsregistret?

I denna hjälpartikel beskriver vi ett exempel på hur du kan lägga till en möjlig livscykel för en tillgång.

Den artikel du läser just nu är för närvarande under ombyggnad och uppdatering. Vi arbetar med att förbättra och utöka vår kunskapsbas för att säkerställa att vi ger dig den bästa och mest aktuella informationen möjligt.

Först och främst bör du klicka på "Inställningar".

Här kan du skapa dina egna kategorier och ha upp till 2 underkategorier per kategori. Dessa kan du koppla till dina tillgångar både före och efter.

Bokföringsmetoden är inställningen för hur poster ska bokföras i företaget. Detta är standard för alla nya tillgångar som skapas, men det kan också ändras individuellt för varje tillgång på tillgångskortet.

Ny tillgång

Välj "Skapa ny tillgång"

Detaljer

Här fyller du i namnet på tillgången, inköpsdatum och inköpspris exklusive moms. Du kan koppla etablerade kategorier till tillgången eller göra det i efterhand. Kategorier är bra för att kategorisera tillgångarna och kan även användas för förbättringar. Genom att placera tillgångar och förbättringar i samma kategori och nivå kan du senare filtrera dem och visa dem i pdf-rapporten.

Nu har du även möjligheten att lägga till tillgångar som inte behöver avskrivning. Om du väljer detta behöver du endast ange en balanskonto för tillgången och inte tänka på avskrivningar. Detta är tillagd för avstämningsändamål samt daglig kontroll.

Du kan även välja en annan bokföringsmetod om den skiljer sig från standardinställningarna för företaget. Vi rekommenderar att du börjar med manuell bokföring och sedan övergår till direkt bokföring. Med manuell bokföring får du en färdig konterad bunt i bokföringsmodulen som du kan bokföra. Notera att när du skickar något till manuell bokföring betraktas det som "bokfört" i anläggningsmodulen, så ha gärna det i åtanke.

Avskrivning

Här väljer du den vanliga linjära avskrivningsmetoden. Startmånad och startdatum kommer att sättas som samma datum som inköpsdatumet som en snabbguide, men du kan enkelt ändra det som du önskar. Inköpsdatum och startdatum för avskrivning kan vara olika. Därefter väljer du hur många perioder tillgången ska avskrivas över. En ny funktion här är att du kan välja om avskrivningen ska ske i början av månaden eller i slutet av månaden. Mer information om bokfört till och med kommer att presenteras senare i texten.

Saldoavskrivning

Du har nu möjligheten att avskriva tillgångar enligt saldo, vilket innebär att du avskriver tillgången med en fast procentuell sats. Detta kan appliceras på en ny tillgång som ännu inte har startat, redan har startat eller har importerats.

Om restvärdet är 15 000 eller mindre, kommer det att avskrivas i sin helhet det sista året.

Om en tillgång följer en saldoavskrivning och redan har genomgått en avskrivningsperiod utanför anläggningsmodulen i 24sevenoffice, kommer den under det året i den nya modulen att justeras för att följa korrekta beräkningar. På så sätt kommer år 2 att följa de vanliga beräkningarna.

Konton

Här hämtas företagets kontoplan.

Balanskonto för tillgång: detta är kontot där du mottog fakturan.

Balanskonto för avskrivningar: Här väljer du vilket konto avskrivningarna ska bokföras mot. Du kan själv bestämma om du vill ha det på samma balanskonto eller på ett separat konto. Vi har en återställningsfunktion som nollställer dessa efter avslutad bokföring.

Resultatkonto: detta är det konto där avskrivningarna bokförs.

Bilagsart: Här väljer du antingen bilagsarten "Diverse" eller en egen bilagsart för avskrivningar, till exempel.

När du har sparat kommer en notifikation att visas nere till vänster, den ger dig information om vad som just har genomförts. Notifikationen försvinner automatiskt efter 15 sekunder.

Genom att klicka på de tre prickarna kan du enkelt välja vilka kolumner du vill ha synliga och justera deras bredd.

För mer information om hur du bokför en tillgång, läs vidare här.

Radera/Avbryt

När du väljer en tillgång har du längst ned två alternativ: "Radera", som tar bort tillgången helt från modulen, och "Avbryt avskrivning", som flyttar tillgången till arkivet "Avbrutet" om du vill återvända till den senare. Observera att en delvis avskriven tillgång inte kan flyttas till avbrutet.

Innan du har avskrivit något på tillgången kan du ändra alla dimensioner, men efter avskrivningen kommer nästan allt att vara stängt för vidare redigering. Endast namn och kategori kommer att kunna ändras. Det finns alternativ i samband med reversering, men det kommer vi att återkomma till senare i texten.

När du öppnar tillgången efter att ha sparat den, kommer du att se två nya flikar längst upp. "Avancerat" och "Händelser". Avancerat kan inte användas förrän du har bokfört något, och detta avser reversering och försäljning.

Du kan inte ta bort en tillgång som har avskrivits. För att göra det måste du först reversera avskrivningarna.

För mer information om hur du lägger till en aktiv tillgång i anläggningsregistret som tidigare har avskrivits kan du läsa mer här.