Hur man ställer in factoringinställningar

Här tar vi dig igenom hur du kopplar dig till factoring

Vi har skapat en lista för att kunna använda fakturaköp. Följ följande steg:

1. Inställningar för fakturaköp hittar du genom att gå till Administration - Inställningar.

Skärmbild 2024-03-07 103625

2. Välj mappen som heter Ekonomi och välj sedan Factoringinställningar.

Skärmbild 2024-03-07 104138

Om du önskar använda ett faktureringsföretag för inbetalning av obetalda belopp/fakturor kan du lägga in information om företaget här. I textfältet längst ned på sidan kan du lägga in informations text till företagets kunder om vilket faktureringsföretag du använder och vilka betalningsvillkor som gäller vid överlåtelse av faktura till detta. Denna information kommer då att synas på fakturautskriften. Kom ihåg att även lägga till kundnumret hos faktureringsföretaget, företagsnamn, adress och kontonummer.

Välj kund, Normal Posting og No posting

• Välj kund: Här kan du välja en specifik kund där du vill att posterna ska läggas i reskontran. Du kan t.ex. använda faktureringsföretaget som kunden har. Du kommer då inte kunna skilja vilken kund de olika posterna tillhör.
  • Normal posting (rekommenderas): Vid användning av normal posting kommer posterna att läggas i reskontran för de olika kunderna i din kunddatabas.
  • No posting: Här kommer inte reskontran att bokföras automatiskt i systemet och man måste manuellt lägga in fordringarna från faktureringsföretaget. Eftersom reskontran inte bokförs, kommer det inte att synas i resultaträkningen och andra rapporter, och därför måste detta göras manuellt också. Man kan då samla ihop och bokföra som en post om så önskas.

Under modulen Import/export – systemspecifika hittar man olika exportfiler som används för att skicka data till de olika faktureringsföretagen.