Kom igång med abonnemangsfakturering

Med abonnemangsfakturering kan du låta återkommande fakturering ske automatiskt. Här går vi igenom inställningarna för abonnemangsfakturering innan du omvandlar/skapar nya abonnemangsfakturor.

Börja med att gå till Fakturering - Inställningar - Abonnemangsfaktura. Här ställer du in de parametrar som gäller för alla nya abonnemangsfakturor som skapas.

Skärmbild 2024-01-18 145326

Här är en förklaring av de olika fälten:

• Kommentar:
    • Kommentar för abonnemangsfakturor som skapas.
  • Frekvens:
    • Frekvensen anger intervallet för artikelrader som ska genereras. Om du till exempel väljer månadsvis kommer en ny order att genereras varje månad.
  • Förskjutningsfrekvens:
    • Anger intervallet som varulinjens förskjutningsfaktor ska gälla för. Om du exempelvis väljer månadsvis kommer samtliga förskjutningar som läggs in på varulinjen förskjutas med X månader. Välj ”använd linjefrekvens” om du önskar att förskjutningsfaktorn som läggs till på en varulinje ska följa varulinjens genereringsfrekvens
  • Förskjut datum:
    • Förskjuter fakturadatum med X förskjutningsfrekvenser
  • Faktor:
    • Som standard blir det genererat en order för varje intervall (för varje frekvens). Genom att ändra faktorn kan du ändra detta så att det blir genererat en order för varje X intervall, (där X då är faktorn). Om du exempelvis vill att det ska genereras var 10 dag så kan du sätta frekvens ”daglig” och faktor 10.
  • Fakturadatum typ:
    • Inga: Fakturadatum = genereringsdatum.
    • Nästa datum (innan förskjutning): Fakturadatum = nästa datum (tar inte hänsyn till förskjutning)
    • Första datum efter förskjutning: Fakturadatum = nästa datum + eventuell förskjutning.
  • Direkt till faktura:
    • Automatisk fakturering av order som genereras från abonnemangsfaktura.
  • Använd periodisering:
    • Vid generering av fakturan blir den periodiserad över det tidsintervallet som fakturan gäller för.
  • Kräv kommentar:
    • Vid sparande av abonnemangsfaktura blir användaren bedd om att skriva in en kommentar när det utförs ändringar som påverkar totalsumman.
  • Använd dynamisk prissättning:
    • Priset uppdateras automatiskt om varan får nytt pris i artikelregistret. Avaktivera denna om du huvudsakligen jobbar med fastpriser.

Här kan du se hur man skapar en abonnemangsfaktura.
Här kan du se exempel på hur månads-, kvartals- eller årsfakturering kan sättas upp.