Kom igång med bokföring

I den här hjälpartikeln presenterar vi de steg och inställningar du behöver genomföra för att på ett säkert sätt komma igång med bokföringsmodulen i 24SevenOffice.

1. Aktivera mottagande och EHF i Elma-registret via Fakturamodulen
    • När du aktiverar mottagandet och registrerar dig i ELMA-registret kommer alla dina fakturor automatiskt in i systemet. Läs mer om Mottag här.
  2. Lägg till kunder och leverantörer i CRM
    • Se till att du har lagt till kunder och leverantörer i CRM så att fakturorna kopplas korrekt. Detta kan göras antingen genom import eller manuellt.
  3. Skapa räkenskapsår
    • För att kunna fakturera och bokföra i 24SevenOffice måste du skapa räkenskapsår. Detta gör du genom att gå till Bokföring > Inställningar > Räkenskapsår och perioder.
  4. Granska kontoplanen
    • Systemet har en standardkontoplan, men du kan skapa och ändra konton efter dina behov. Om det är många ändringar kan dessa göras via en import.
      OBS! Om ni planerar att ändra kontoplanen, måste detta göras innan ni börjar fakturera och bokföra.
  5. Granska verifikationsarterna
    • Verifikationsarterna indikerar vilken typ av verifikation du bokför. Valet av verifikationsart avgör vilket verifikationsnummer som tilldelas verifikationen. Genom att skilja på verifikationsarter blir det enklare att navigera i bokföringen och rapporterna i efterhand.
  6. Granska nummerserierna
    • Nummerserierna är kopplade till verifikationsarterna och används för att särskilja olika verifikationer genom unika verifikationsnummer.
  7. Skapa eventuella dokumentID-serier
    • Om flera personer arbetar samtidigt i systemet med bokföring kan det vara lämpligt att skapa flera dokumentID-serier. Kom ihåg att använda stora intervall mellan dokumentID-serierna för att undvika kollision med andra serier i framtiden.
  8. Avisering vid godkännande av verifikationer
    • Om du vill få en e-postavisering när du har verifikationer som behöver attesteras, kan du själv välja när du vill få aviseringen.
    • Vi rekommenderar att ni tillsammans med företaget och er redovisningskonsult bestämmer interna rutiner för attestering. Läs mer om hur attestering fungerar och hur du ställer in godkänningsregler här.
  9. Lägg till ingående balans
    • Följ den här hjälpartikeln för att lägga till ingående balans