Hvordan lage en ordre/faktura

Her går vi igjennom steg for steg hvordan man lager en ordre/faktura

Sjekk at alt er på plass før du begynner. Se sjekklisten her

Hvordan lager du en ordre/faktura

Start med å gå til fakturering i hovedmenyen, velg ordrebehandling for å opprette ny ordre.

Kundenavn er et obligatorisk felt og må fylles ut. Når du velger en kunde her henter systemet opp all informasjon du har lagret om kunden i CRM og fyller ut de andre feltene.

Screenshot_ordre-faktura

Du kan legge til "vår referanse" her kan du søke opp alle ansatte som er registrert på klienten, Enten de som har bruker selv eller er opprettet i ansattlisten.

Screenshot_ordre-faktura2

Og om ordren skal knyttes mot prosjekt eller avdeling.

Screenshot_ordre-faktura3

For å få opp kundereferanse automatisk må de legges til som kontakter på kundekortet i crm. Da vil den hente opp alle tilgjengelige kontakter når du trykker på forstørrelsesglasset i referansefeltet. Les mer om hvordan legge til kontakter her.

Legg til vare

Du må legge til en vare for å kunne opprette en ordre/faktura. Trykk på "legg til vare" og søk, eller velg et produkt.

Screenshot_ordre-faktura4

Har du ingen produkter kan du se hvordan de opprettes her

Når du har valgt en vare kan du gjøre endringer på antall, pris, levert, produktnavn osv.

Screenshot_ordre-faktura5

Det er mulig å legge til varelinjer uten produkter, men vi anbefaler å opprette produkt for oversikt.

Screenshot_ordre-faktura6

Lagre eller fakturere

Ordren er nå klar. Trykk på "Lagre" for å legge faktura på vent i ordrelisten. Trykk på "Fakturer" for å sende ut til kunde og bokføre faktura, denne legger seg i fakturalisten

Skal du lagre til ordrelisten har du flere mulige ordrestatuser å velge mellom. Disse statusene har forskjellige funksjoner og maler.
Hvis du trykker "Lagre" på en ordre med ordrestatus "Fakturer" vil den bli fakturert.

OBS! Hvis du trykker "Lagre" på en ordre med ordrestatus "Fakturer" vil den bli fakturert

Når du velger å fakturere vil faktura bli bokført og sendt ut til kunde. Faktura vil følge standard distribusjonsløp.

Screenshot_ordre-faktura7

Lage ordre med valuta

For å kunne fakturere i annen valuta må valutaen først legges inn i Regnskapsinnstillinger. I tillegg til å kunne legge inn valuta i ordrebehandling kan man også legge inn fast valuta på kunde. Valuta i ordrebehandlingen finner du under Avansert. Feltet for valuta kan også legges inn i ordrebildet ved å legge til feltet i ordreoppsettet.

Dersom man under Valutainnstillinger har valgt at kurser skal oppdateres automatisk, vil faktureringen nå ta dette med seg i beregningene når man fakturerer. Når en faktura får satt en fakturadato (f.eks. ved vanlig fakturering) vil fakturamodulen nå bruke denne datoen til å hente riktig kurs for valgt dato og bruke denne kursen til beregning av valutabeløp i fakturaen. Dersom valutainnstillingene er konfigurert til å IKKE hente oppdaterte kurser automatisk, blir også håndtering av kurs i faktura manuell.

Screenshot_ordre-faktura8