Hvordan utføre en direkteføring av MVA?

Her følger et eksempel på hvordan du kan direkteføre MVA ved bruk av hjelpekonti.

Det er ikke mulig å direkteføre MVA i systemet. Du må benytte hjelpekonti for å skape et grunnlag.
Du må opprette hjelpekonto først, dette gjør du under Regnskap - Innstillinger - Kontoer.

1. Bilaget føres:
    1. K 2400 - beløp til utbetaling
    2. D (hjelpekonto) med mva kode 1 - bruttobeløp
    3. K (hjelpekonto) med mva kode 0 - nettobeløp

Husk å benytte samme hjelpekonto!

Da nuller hjelpekontoene seg ut og man står igjen med kun momsbeløpet mot konto 2710.
  2. Effekten av dette vil være en ren bokføring mot MVA konto og 2400, hjelpekonto vil være i 0.
    MVA rapporteffekten vil være riktig.
  3. Eksempel:
    Hvis mva beløpet er 1000,- så før det slik:
    1. K 2400 = 1000,-
    2. D (hjelpekonto) mva kode 1 = 1000*5= 5000,-
    3. K (hjelpekonto) mva kode 0 = 5000-1000 = 4000,-
  4. Slik vil det da se ut i bokføringsbilde.
  5. Slik ser ferdig bokført bilag ut.