Hur jag korrigerar en verifikation

I 24sevenoffice kan du enkelt både redigera och korrigera en verifikation. Det kan du göra i redovisningsmodulen under Sök - Verifikation.

Redigera en rad i en verifikation

Navigera till bokföringsmodulen - Sök - Verifikation.

1. Hitta den aktuella verifikationen som behöver redigeras.

2. Högerklicka på verifikationen och välj att redigera verifikationsraden.

3. Här kan du enkelt ändra dimensioner, förfallodatum och lägga till kommentarer.

4. Klicka på spara. Det resulterar även i uppdateringar i rapporter (huvudbok och kund/leverantörsreskontra).

Korrigera verifikationen

Navigera till bokföringsmodulen - Sök - Verifikation.

1. Hitta den aktuella verifikationen som behöver korrigeras.

2. Högerklicka på verifikationen och välj korrigera verifikation.

• Välj alternativet ja om du vill nollställa verifikationen och skapa en kopia som möjliggör att det kan bokföras på nytt i bokföringen.

• Om du inte vill redigera verifikationen utan bara vill annullera det så att det blir noll, välj nej. (Båda alternativen gör att verifikationen markeras som dolda så att du har möjlighet att visa eller dölja dem i rapporterna).

1. Om du väljer att nollställa verifikationen kommer den att hamna som en separat bunt i bokföringen för ytterligare hantering och bokföring, och kommer att heta korrigering - verifikationsnummer. Korrigeringen registreras med samma verifikationsnummer som den ursprungliga verifikationen.

När du högerklickar på verifikationen i sökfältet för bilagor har du också möjligheten att välja alternativet Kopiera. Därefter kan du välja att Kopiera, Reversera eller Kopiera och reversera. Det sista alternativet används till exempel för att undvika onödiga bokföringar i reskontra och huvudbok. Det innebär att du endast behöver reversera rader med fel och bokföra dem på rätt sätt med rätt kontering. När du skapar ett korrigeringbilag måste det få ett nytt bilagsnummer genom att trycka på reversera. Du kan också välja bilagsart 10 för detta ändamål.

Korrigera specifika delar av en verifikation: Välj att korrigera verifikationen och svara ja för att skapa en ny bunt i bokföringen. Därefter kan du ta bort de rader du inte vill ha med i den nya verifikationen och bokföra den.

Korrigering av utgående fakturor

1. Nu finns det en ny funktion som hindrar dig från att reversera/korrigera utgående fakturor.
  2. För att rätta till den här typen av bilagor måste du nu välja Kopiera -> Kopiera när du högerklickar på verifikationen i "Sök verifikationer", istället för att välja korrigera. Verifikationen kommer att få ett nytt verifikationsnummer, och du måste ändra till verifikationsart diverse (kom ihåg att regenerera buntningen för att få rätt verifikationsnummer innan bokföring). Låt också fakturanumret stå kvar i fakturanummerfältet (för att enkelt kunna söka upp verifikationen senare).
  3. Radera raden 1500. Kontera på rätt sätt för att korrigera felet, sedan bokför. Skriv en kommentar i kommentarfältet, till exempel "Korrigerad utgående faktura - verifikation xxxx".
    Orsaken till att denna spärr har införts är att många använde revers istället för att kreditera fakturor genom fakturamodulen.

Om de verifikation du redigerar redan finns i banken måste den tas bort. Efter korrigeringen kommer verifikationen att läggas till i banken igen, vilket kan leda till dubbel betalning.