Hur man skapar en faktura utan moms

Här är en liten guide till hur du kan skapa en order/faktura som ska vara momsfri.

Vi rekommenderar inte att du gör ändringar i konto- eller momsnummer utan att först rådfråga din revisor eller redovisningsexpert.

Hur man skapar en hel order/faktura utan moms.

1. Skapa en ny order.
  2. Ange "Typ av försäljning" till en av de som är momsbefriade. Om du inte ser "Typ av försäljning" i orderbilden, finns den under Avancerat - Fakturainformation.

Hur man ställer in en produkt som momsfri.

Om du bara vill ha vissa produkter/varurader utan moms kan du skapa produkter utan moms. Vi rekommenderar att ha dem i en separat kategori.

1. Från orderhanteringen, klicka på knappen "Produkter", eller gå till "Produktsök" - Ny artikel.
  2. Kryssa ur "Använd standard". Nu kan du välja ett skattefritt konto.
  3. Kryssa i "Skapa ny" för att skapa en ny kategori.
  4. Lägg till den nya produkten på ordern. Den här ska nu vara utan moms.

Skärmbild 2024-03-08 140156

Hur man ställer in en kund som standard momsfri

När du fakturerar en kund i ett annat land ska försäljningen vanligtvis vara momsfri.

1. Sök upp kunden i CRM och gå till fliken Inställningar. Där ställer du in "Typ av försäljning" till exempelvis "Internationell kreditförsäljning".
  2. Skapa en order/faktura för kunden. Den bör nu vara momsfri.

Ändringar som görs på kunden i CRM efter att ordern/fakturan har skapats kommer inte att återspeglas på ordern/fakturan. Det är viktigt att göra ändringarna först, och sedan skapa ordern/fakturan.

Konton och momskoder

Om du vill göra ändringar på de konton en produkt är kopplad till går du till Produktmodulen, klickar på produkten - Bokföring - Överstyr konton. Välj de konton du vill ha kopplade för olika typer av försäljning och klicka sedan "Stäng". Ändringarna sparas automatiskt.

För att se vilka moms-koder som används för vilket konto går du till Redovisning - Inställningar - Konton.

Vi rekommenderar inte att göra ändringar på dessa utan att kontrollera med en revisor.