Kortkommandon - Pil ner

I denna artikel visar vi hur man använder kortkommandot "pil ner" i bokföringsfönstret.

För att söka i ett sökbart fält använder du piltangenten nedåt. Du markerar fältet du vill söka i genom att antingen dubbelklicka på det eller använda tab eller enter tills du har möjlighet att redigera det önskade fältet. Därefter kan du antingen trycka direkt på piltangenten nedåt eller skriva in siffror/bokstäver för att skilja ut relevanta träffar bland många sökalternativ.

Relevanta fält för sökfunktionen:

Om du vill söka bland kund-, leverantörs- och kontonummer kan du börja skriva in de första siffrorna eller bokstäverna och sedan trycka på piltangenten nedåt. Då kommer den att söka bland tillgängliga alternativ. Du kan sedan använda piltangenterna upp och ned för att välja rätt bilagsart och sedan trycka på enter för att välja.

DokumentID

När du befinner dig i DokumentID-fältet i bokföringen och trycker på piltangenten nedåt, kommer du att få en översikt över bilagor som har skickats för attestering eller har gått igenom godkänningsprocessen och är redo för bokföring. Läs mer om processen från mottagande till bokföring.

Verifikationstyp

För att välja verifikationstyp i bokföringen kan du antingen skriva in verifikationstypens ID manuellt eller söka bland tillgängliga verifikationstyper genom att markera fältet för verifikationstyper och klicka på piltangenten nedåt.

Om du trycker på piltangenten nedåt, visas alla tillgängliga verifikationstyper som valalternativ. Om ditt företag har skapat fler verifikationsarter än standard kan det vara till hjälp att skriva in en hjälpsam söktext eller siffror för att filtrera fram relevanta träffar. Använd piltangenterna upp och ned för att välja rätt verifikationsart och klicka sedan på Enter för att välja.

Script

Genom att välja script-fältet och trycka på piltangenten nedåt, kommer du att se olika tillgängliga scriptalternativ. Dessa kommer att ha en ID före namnet, och du kan behöva manuellt skriva in den specifika ID:n för scriptet själv.

I detta fall har endast skript för moms och periodisering valts. Genom att skriva in 2 i skriptfältet kan du periodisera bokföringen. Om ditt företag har lagt till fler skript i klienten kommer du att se fler alternativ i översikten. Läs mer om periodiseringsskript här.

Kundnummer

För att välja bland kundnummer börja med att skriva delar av kundens namn eller kundnummer för att filtrera fram relevanta alternativ. Klicka sedan på piltangenten nedåt för att söka efter informationen och använd piltangenterna upp och ned för att hitta rätt alternativ. För att välja rätt kundnummer, klicka på Enter och fortsätt sedan till nästa relevanta fält för ifyllnad.

Om du klickar på piltangenten nedåt i ett tomt fält för kundnummer kommer du att dirigeras till skapandet av en ny kund.

Kontonummer (Debet/kredit)

Om du vill söka efter ett kontonummer under debet- och kredit fälten, kan du skriva in delar av kontonumret eller namnet på det önskade kontot och sedan trycka på piltangenten nedåt. Då kommer du att få upp alternativ som matchar ditt sökkriterium.

I detta fält kan du enkelt koppla reskontraföringar mot 2400/1500 till kund- och leverantörsnummer genom att trycka på plusstangenten (+) för att söka kundnummer, eller minustangenten (-) för att söka leverantörsnummer. På så sätt kan du koppla dem till respektive reskontror beroende på vilket fält de är inlagda i. Läs mer om detta under beskrivningen för snabbtangenterna +/- under debet/kredit-fälten.

Moms-kod

För att välja rätt moms-kod, markera Moms-kodfältet. I de flesta fall är detta inte ett förvalt utfyllnadsfält och du kanske behöver dubbelklicka istället för att använda tab eller Enter. När fältet är markerat, tryck på pil ned för att se alternativen. För att filtrera bland alla alternativ, skriv delar av moms-kodens namn eller använd siffror för att söka rätt kod. Använd pilarna upp och ner för att välja rätt kod och klicka Enter för att välja. Då fortsätter du till nästa relevanta fält för utfyllning.

Länkar

Om du vill koppla en transaktion till en in- eller utbetalning för att balansera bokföringen kan du markera fältet för länkar och klicka på pil nedåt. För att kunna söka behöver kund- eller leverantörsnumret för transaktionen vara ifyllt, vilket gör att alla obalanserade transaktioner mot kunden i bankmodulen kommer att synas. Om din transaktion gäller flera in- eller utbetalningar i banken kan du bocka i alla samtidigt och samla dem.